17 de juliol del 2009

LES AGUDES (1.975 m.)


  • CIM: Les Agudes (1.975 m)
    COMARCA: RIPOLLÈS
    HORARI: 3h 5 min. (2h 25 min + 1h 30 min)
    DESNIVELL: 850 m
    DIFICULTAT: fàcil

    NOTA PRELIMINAR
    Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

    RESUMAquest puig, és un cim no gaire conegut i poc visitat que es troba a la vall de Camprodon, a la serra de Faitús. Està delimitat al nord pel torrent de Vall Llobre, afluent del Ter a l’alçada de Setcases, a ponent pel propi Ter i al sud per la riera de Faitús.
    El cim pertany als Pirineus axials i prové d’una carena que es despenja del cim del Costabona i baixa cap el sud travessant la serra de Fembra Morta, on hi destaca el puig de Sistra de 1985 m. i desprès de passar pel puig de les Agudes, 10 metres més baix però amb millors vistes, acaba a la Riera de Faitus, al poble de Llanars. Aquest cim té dues puntes separades uns 50 metres, sent la de ponent que té vèrtex geodèsic.
    La excursió és molt fàcil i sobretot bonica, doncs travessa el Bac de Setcases, un preciós bosc de bedolls a les parts baixes i de pi negre a les altes. Després arriba al extens pla de les Bigues, on per herba de prat, una llarga i ampla carena du fins el cim.

    ACCES PER CARRETERA.Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de Setcases. Des de Barcelona o Girona s’hi arriba per Ripoll, fent direcció Sant Joan de les Abadesses i Camprodon.
    Al entrar a Setcases, venint del sud, a ma esquerra tenim uns grans aparcaments on deixarem el vehicle, doncs l’excursió comença a l’altre banda de la carretera, just travessar el riu Ter que resta a la nostre dreta. Davant del darrer aparcament hi ha unes cases i un pont per on el travessarem i sortirem.

  • TRANSPORT PÚBLIC
    Ferrocarril: RENFE (fins Ripoll)
    Autobús: Ripoll a Setcases, amb 
    TEISA. Tel 972 747 181

    RECORREGUT
    L’excursió travessa de flanc, direcció llevant, tota la cara nord de la serra de Faitús, enfilant-se fins un gran pla, on girarem cap el sud-oest, per arribar al cim seguint una ampla carena.
    Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:
    0 min: Pont sobre el riu Ter (1265 m) Pal indicador on s’indica el camí a Molló, La Balmeta i Refugi J. Farrès. Travessem el pont, prenem ruta cap a Rodonella i coll de Pal en un altre indicador. Uns 100 metres més enllà girem a la dreta per travessar un nou pont.
    2 min: Pont sobre el torrent de Vall Llobre (1265 m) Nou Pal indicador que ens dirigeix cap el camí a Molló. Forta pujada per un ampli camí que fent llaçades i per enmig d’un bonic i esclarissat bosc de bedolls, ens enlaira ràpidament. El camí esta senyalitzat amb marques de G.R. que ens acompanyaran fins al pla de les Bigues.
    25 min: Trencant. (1505 m) En un revolt a la dreta del ampli camí, de la nostre esquerra surt un estret camí que agafarem. En principi aquest camí és planer però de seguit s’enfila pel mig d’un bosc, ara de pi negre i més espès. Compte en no perdre les marques del GR
    35 min: Prat. (1595 m) Entrem en un prat que travessem de flanc. El camí aquí es desdibuixa per l’herba i seguim les marques del GR, altre cop entre bosc i prats.
    40 min: Font i mullera. (1640 m) Un camí ve planer de la nostre dreta i l’enllacem a l’alçada d’aquesta font. Compte en no passar-se el camí a la tornada. Seguim cap a la dreta el camí, primer planer, després en forta pujada i altre cop planer, tot per entremig del bosc.
    55 min: Torrent (1720 m) Travessem un torrent que baixa de la nostre dreta i uns 100 metres més endavant en travessem un altre. Compte amb els corriols fets pel bestiar, hem de seguir les marques. Seguim de flanc, per entre bosc, primer planers, desprès en forta pujada i al final diagonalment per tal de travessar un extens prat, on al seu final hi ha un torrent.
    1 ho i 15 min: Nou torrent i pal indicador. (1795 m). Passem aquest torrent i en 50 metres trobem un cercat per recollir bestiar i el pal indicador que no aporta res de nou. Aquí el camí s’eixampla i esdevé pista forestal. La seguim planera.
    1 h i 25 min: Deixem la pista. (1810 m) En un desdibuixat torrent que baixa de la nostre dreta deixem la pista i ens enfilem per aquest torrent. Hi ha senyals de G.R., que seguim primer per dins d’aquest sec torrent i més amunt ho fem a mitja alçada pel seu cantó dret (torrent a la nostre esquerra). Pujada suau.
    1 hora i 45 minuts: Pla de les Bigues. (1895 m.). Sense arbres, tal com hi arribem a la nostre dreta ja veiem l’avantcim cap a ponent. Aquí tenim un pal indicador i aquí deixem les marques del G.R. que segueixen direcció sud-est. Seguim l’amplia carena cap a un turó que hi ha a la nostre dreta. Direcció sud oest.
    1 h i 50 min: Primer Turó (1920 m). Arrodonit , ampli, envoltat de petits pins. Seguim per enllaçar amb un filferrat, primer baixant i desprès remuntant un segon turó.
    1 h i 55 min: Segon Turó (1925 m). Molt planer. Seguim la plana carena i el filferrat, per baixar tot seguit a un petit coll.
    2 h: Petit coll (1910 m). Seguim la carena entre petits pins i el filferrat.
    2 h i 10 min: Tercer Turó (1940 m). Tot seguit baixem a un nou collet.
    2 h i 23 min: Avant cim. (1975 m). Ampla, uns quants rocs envoltats de prats, una fita i en sota, direcció ponent, un petit cercle de pedres protector del vent.
    2 h i 25 min: Puig de les Agudes. (1975 m). Ampla, herbós amb algun roc, vèrtex geodèsic, una petita moreneta decapitada. Bones vistes en totes direccions.
    La baixada la podem fer en 1 hora i 1/2 desfent el camí d’anada.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
    Tota època és bona, si bé al pic de l’hivern sol haver-hi força neu a les parts altes. A l’estiu convé sortir molt d’hora, doncs malgrat que el recorregut es fa per cara nord i per entre bosc, la calor al migdia pot ser angoixant. El cim, si hi ha força neu, és pot fer amb esquís.

    PUNTS D’INTERÉSEn el recorregut, podrem gaudir d’un magnific bosc de bedoll a les parts baixes i an altre de pi negre a les altes. Interessants flors de muntanya a primavera.
    En quan a les vistes, força interessant en totes direccions, des del cim podem veure al nord tota la serralada pirinenca des del Balandrau fins el Canigó i en mig l’alta vall del Ter. Cap al est, les serralades de les Alberes i tota la regió de l’alta Garrotxa amb el Comanegre o el Bassegoda.
    Al sud tenim totes les serralades de Puigsacalm, Sta. Magdalena i Milany, mentre que al fons distingim la del Montseny. A ponent, les serres de Cavallera, Conivella i la banda del Cerverís.

    CLIMA I VEGETACIÓLa vegetació que trobarem és la del estatge sub-alpí, amb bosc de pi negre, ginebrons, bruguerola i a primavera molta varietat de flors de muntanya.
    El clima és dur, molt fred i ventós sobretot a l’hivern on pot bufar el vent de nord (torb) amb violència. La neu sol cobrir la part alta de la muntanya des de desembre fins a finals de març. A l’estiu es poden desenvolupar sobtades i fortes tempestes.

    EQUIPAMENT

    Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba d’abric tot l'any, doncs podem trobar dies rúfols amb fort vent. Cal dur, especialment roba protectora del vent. L'excursió convé fer-la amb calçat dur i és obligatori dur mòbil, brúixola i mapa de la regió. En el recorregut trobarem alguna font, de totes maneres recomanem dur aigua,
    Barcelona a 15 de gener de 2007

    DIRECTORI DE SERVEIS
    Ajuntament de Setcases


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada