3 de juliol del 2009

PUIG DE CASTELLSAPERA (932 m.)



  • CIM: Puig de Castellsapera (932 m)
    COMARCA: Vallés Occidental
    HORARI: 1h 10 min ( 40 min. + 30 min)
    DESNIVELL: 225 m
    DIFICULTAT: fàcil

    RESUM
    Aquest cim està situat al centre de la serra de l’Obac, al límit nord de la comarca del Vallès occidental, al llindar amb la del Bages. La serra és paral·lela a la de Sant Llorenç del Munt, de la que resta separada per la riera de les Arenes.
    La serra i el cim estan formats per material sedimentaris calcaris en forma de conglomerats del període oligocè, fortament aixecats de sota del mar i força erosionats., Això fa que tota la serra presenti grans i boniques cingleres. Les aigües al nord marxen per diverses torrenteres cap a la riera de les Arenes, mentre que al nord i ponent, ho fan a la riera de Mata rodona. Al sud declinen cap a la riera de Rellinars i en tots els casos al final van a parar al Llobregat.
    L’excursió és senzilla, breu, còmoda i agradable, per uns paratges que formen part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, fundat a l’any 1972. Terreny força transitat.

    COM ARRIBAR-HI
    ACCES PER CARRETERA.
  • Amb automòbil ens hem de dirigir a Terrassa. Per anar-hi ho, va bé fer-ho per l’autovia C-58, on s’hi pot arribar directament des de Manresa o Barcelona o bé enllaçant des de la A-7 si venim de Girona o Lleida. En aquesta autovia, la C-58, hem de prendre la sortida 17 que du a Matadepera, Rubí i Terrassa. Hem de seguir sempre els indicadors de Matadepera.
    Passarem per la ronda de Terrassa, per qualsevol dels dos costats de la riera, trobarem alguna rotonda, farem un gir a l’esquerra per seguir per un passeig i un altre a la dreta que ens situarà a la carretera BV-1221. Fins aquí ens acompanyaran unes torres elèctriques
    Un cop a la BV1221, deixarem Matadepera a la dreta i seguirem direcció Talamanca, fins el punt quilomètric 11,4, on a l’esquerra, en un fort revolt que fa la carretera a la dreta, veurem una entrada que hi ha al front i on hi ha aparcaments molt ben senyalitzats. Estem en un indret anomenat l’Alzina del salari i aquí aparcareM.

  • EN TRANSPORT PÚBLIC
    Autobús:
     
    Fins Matadepera
    Ferrocarril: RENFE i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Estació Terrassa.

    RECORREGUT
    Les referències més importants del itinerari i horaris, sense comptar parades, són:

    0 min: L’Alzina del Salari. (720 m) Sortim seguint l’aparcament de vehicles per pista revestida d’asfalt. Aquesta de seguit fa un revolt a la dreta i en pujada s’apropa a una cruïlla, on s’acaben els llocs per aparcar.
    5 min: Doble cruïlla. (760 m) A la dreta deixem una pista de terra i seguim cap a l’esquerra per asfalt, en lleugera pujada, i superant una cadena que barra el pas a vehicles. A 50 metres de la cruïlla deixem una pista de terra que marxa planera i nosaltres seguim la carretera que fa un revolt a la dreta. Anem envoltats d’alzines i matoll mediterrani.
    10 min: Trencant (810 m) Aquí deixem una pista a ma dreta i seguim cap a l’esquerra en un fort revolt que fa la carretera. Just després s’acaba l’asfalt i seguim per ampla pista de terra. Anem deixant alguna altre pista i camí secundaris a banda i banda de la nostre pista, per més amunt planejar una mica i arribar a un coll. Abundor d’arboç, alzina i bruc.
    20 min: Coll de les Tres Creus (860 m) Amb un pessebre de disseny. Aquí enllacem amb un G.R. Deixem la pista que marxa cap a la dreta per prendre un camí que surt cap a l’esquerra. Anem en lleugera pujada per entre bosc d’alzines. Anem per carena.
    25 min: Desviació (880 m) Trobem un camí que baixa cap a l’esquerra i que posteriorment s’ajunta amb el que segueix per la dreta. Seguim el de la dreta que va per carena nua i passa per un petit turó de roca. Seguim aquest darrer camí, ara per pedra, passem el turó, fem una baixada (-5 m.) i tornem al bosc tancat. Trobem algun senyal d pintura blava.
    30 min: Enllaç (890 m) De la nostre esquerra arriba el camí esmentat. Seguim de front voltant la cinglera que conforma el cim per la seva banda esquerra. Anem planers, ens ajupim per superar una gran roca caiguda i ens situem al peu d’una canal. Aquí hi ha traces de camí que pugen de la nostre esquerra. Enfilem la canal decantant-nos per la banda de l’esquerra i, emboscats, anem pujant agafant-nos per pedres i arrels d’alzines, fins arribar a la carena.
    39 min: Final de la Canal (930 m) Al seu final ja som a la carena i sortim per la banda esquerra, que és on hi ha el cim.
    40 min: Castellsapera (932 m) Cim pedregós, molt allargassat i acinglerat, amb algun matoll. Pessebre enderrocat i restes d’un tronc que en el seu dia hi havia plantat.
    Baixada desfent el camí de pujada, si bé en arribar al coll de les Tres Creus, en 10 min més d’excursió, ens podem atansar al bonic turó de les Tres Creus.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
  • Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu per la forta calor que podem passar.

    PUNTS D’INTERÈS
    A part de la morfologia del terreny, els seus conglomerats i cingleres, cal fer esment a les vistes que hi ha des del cim, que cap a la banda de llevant abasten tota la serralada de Sant Llorenç i la vall de la riera de les Arenes. Al sud tenim part de la serra del Obac i una part de la plana del Vallès i a ponent una impressionant vista de la serra de Montserrat.
    Al nord podrem veure, al marge del Turó de les Tres Creus que tenim a tocar, part de la plana del Bages, serralades prepirinenques i dels Pirineus.

    CLIMA I VEGETACIÓ
    El clima és Mediterrani. Al hivern no hi sol nevar mai, però a les bandes obagues i pot glaçar. Terreny de secà on el vent hi pot sovintejar. A l’estiu també hi fa força calor amb humitat.
    La vegetació està composta també de plantes de clima mediterrani amb alzines, arboç i matolls.

    EQUIPAMENT
    Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d’abric al hivern, especialment roba de defensa contra el vent. És recomanable una màquina de retratar i uns llargavistes. Cal portar aigua i és recomanable calcat dur.
    Barcelona 25 de gener de 2009

  • DIRECTORI DE SERVEIS
  • Ajuntament de Matadepera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada