5 de juny del 2013

SANT JERONI (1.235,6 m.) des del Monestir pel pas dels Francesos


CIM: Sant Jeroni (1.235,6 m.) des del Monestir
COMARCA: Anoia i Bages
RECORREGUT: 12,2 km.
DESNIVELL: + 590 m. / -590 m.
HORARI: 3h 15 min. (1h 30 min. + 1h 45 min.)
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFIA: Montserrat de editorial Alpina (Esc. 1:5000 I 1:10.000)

NOTA PRELIMINAR
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la  muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

 RESUM
El cim de Sant Jeroni és el punt més alt de la muntanya de Montserrat. Pic molt emblemàtic, és també un dels principals miradors de Catalunya. La seva alçada i la seva ubicació (es troba gaire bé al centre del Principat) li permeten tenir en dies clars una vista extraordinària, que fins i tot, en dies molts especials, arriba fins al Puigmajor a l’illa de Mallorca.
La muntanya té diversos accessos, el més conegut, senzill i còmode pels turistes, és el que fa pelegrinatge des del Monestir per Sant Joan, però un dels més bonics és el que puja pel pla dels ocells, amb més de 1000 graons d’escala, seguint el recorregut del torrent de Santa Maria i on podrem gaudir d’un magnífic bosc de caire mediterrani i d’uns conglomerats calcaris molt característics d’aquesta muntanya.
La ruta força senzilla i indicada, es desenvolupa dins del parc natural de Montserrat.

 ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins el Monestir de Montserrat. Hi ha diverses rutes, però la més còmoda és la que va per Monistrol de Montserrat. Des de Barcelona hem de prendre la A-2 cap a Igualada i desviar-nos, un cop passat Martorell, per la C-55 direcció Manresa i Túnel del Cadí. La mateixa operació hem de fer si venim des de Lleida  o Tarragona. En el cas que baixem del nord, Manresa, també hem de prendre la C-55. Des de Lleida també hi ha l’opció d’anar directa al Monestir, prenent un trencant que hi ha al port del Bruc.
Un cop a Monistrol, veurem a l’esquerra, si vens de Barcelona, un trencant que anuncia la pujada al Monestir. Val a dir que a Monistrol hi ha un cremallera que també porta al Monestir i enllaça amb els Ferrocarrils de la Generalitat, línea de Manresa. També disposem a peu de carretera d’un aeri que ens apropa al Monestir.

ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Ferrocarrils de la Generalitat fins a Monistrol o Monistrol Aeri 

RECORREGUT 
Sortirem del Monestir i, en direcció nord, anirem pel torrent de Santa Maria fins enllaçar amb el camí de Sant Joan. D’aquí arribarem a l’Ermita de Sant Jeroni i tot seguit el cim. De tornada anirem fins Sant Joan i donarem la volta per la banda sud de la muntanya, per tal d’arribar al Monestir passant per Sant Miquel.
Les referències més importants de la ruta, son les següents:

0h 00 min.: Estació del Cremallera a la plaça del Monestir. (705 m.) Tal com sortim de l’estació anirem cap a la nostre esquerra, direcció ponent, cap a unes escales que enfilarem, tot deixant de front un Oratori i girant a la dreta per travessar un pont. Seguim el curs d’un barranc. Hi ha marques de G.R. 
0h 10 min.: Pont de fusta. (750 m. i 0,350 km de recorregut). Tornem a travessar el torrent per un pont i uns metres més endavant el tornem a travessar per deixar-lo ara a la nostre esquerra. Seguim muntant graons i fent llaçades, per tal de guanyar alçada. Anem envoltats de boixos i alzines.
0h 20 min.: Pas dels Francesos. (820 m. i 0,750 km de recorregut) Pas estret i molt singular entre dues gran roques. Seguim pujant graons, fent algun giravolt i seguint les marques de G:R.
0h 27 min.: Plaça de Santa Anna. (880 m. i 1 km de recorregut) Pal indicador. Trencant a la dreta cap a Santa Cecília i a uns 20 metres més endavant, trencant a ma esquerra cap a Sant Joan. Seguim el camí, ara amb algun petit baixant, encara amb algun graó i també amb marques de pintura grogues.
0h 35 min.: Pla dels Ocells. (930 m. i 1,5 km de recorregut) Pal indicador. Travessem el torrent i en algun moment anem per la seva llera. La pujada forta que em fet fins ara minva, mentre que el terreny ara es molt boscós. Els graons són esporàdics.
1 h. 00 min.: Enllaç amb el camí de Sant Joan. (1.050 m. i 3,1 km de recorregut) Pal indicador. Aquí és on de tornada seguirem cap a Sant Joan. Ara girem a la dreta i més aviat planers, anem guanyant metres per un camí ample i, a estones, revestit de ciment.
1 h. 10 min.: Trencant  a l’Albarda i Collbató (1.105 m. I 3,6 km de recorregut). Pal indicador. En mig del bosc, a ma esquerra. Seguim el nostre ample camí.
1h. 17 min.: Ermita de Sant Jeroni  (1.130 m. i 3,9 km de recorregut) Data del 1.891 i substitueix una antiga ermita destruïda quan la guerra del Francès. La deixem a la nostre dreta i seguim el camí que ara surt del bosc fent un tomb a l’esquerra i començant a pujar.
1 h. 23 min.: Mirador i antic restaurant (1.170 m. i 4,1 km de recorregut). Passem aquest indret, farcit de pedres de fites, amb dos grèvols i un teix, i enfilem els 220 esglaons que ens duran fins el cim. 
1 h. 30 min.: Sant Jeroni. (1.235,6 m. i 4,4 km de recorregut). Cim amb dos puntes separades uns 10 metres per un petit coll, on una alzina i un grèvol hi conviuen. El cim de l’esquerra disposa de vèrtex geodèsic i de pluviòmetre, el de la dreta per on arribem d’una taula d’orientació i un ampli mirador de disseny. La baixada la farem per Sant Joan i per això hem de tornar enrere pel mateix camí per on hem vingut, fins l’enllaç que ja hem dit amb el camí de Sant Joan.
1 h. 45 min-: Enllaç amb el camí de Sant Joan. (960 m. i 5,7 km de recorregut) Deixem el camí per on hem pujat a la nostre esquerra i seguim planers, de flanc amb algun pujant. Passem un mirador a la dreta i arribem a Sant Joan.
2 h. 35 min.: Pla de les Taràntules. (1.050 m. i 9,6 km de recorregut) Edifici del Funicular de Sant Joan, a la nostre esquerra. Rètols d’informació. Prenem una pista revestida de ciment que s’enfila fins un petit coll, on inicia un fort descens, passa per l’Ermita de Sant Miquel i arriba al Monestir.
3 h. 15 min.: Monestir, estació del Cremallera. (705 m. i 12,2 km de recorregut)

HORARI
Fer l’ascensió comporta una hora i mitja de pujada. La baixada per Sant Joan ens ocupa prop de dues hores.

DESNIVELL
El desnivell acumulat de la ruta és aproximadament de 590 m. de pujada i 590 de baixada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Qualsevol època de l’any és bona per ascendir per aquesta ruta, llevat a l’estiu per la calor.

PUNTS D’INTERÈS.
Les vistes des del cim son extraordinàries i així podrem veure cap al sud des de la serralada del Montmell fins els Ports de Beseit. Al fons el mar i molts pocs dies a l’any i sempre amb bona  visibilitat, el Puigmajor de Mallorca. A ponent hi ha la serralada del Montsant i la del Montsec (Pallars). En segon terme es distingeix el Turbó i el Cortiella i encara més enllà, es pot reconèixer el Mont Perdut. Davant mateix tot Anoia i el Baix Llobregat. Es reconeixent molt fàcilment tots els seus pobles.
Tota la banda Nord l’ocupen les muntanyes pirinenques, des de les Maladetes fins el Canigó. Sota nostre els espadats de les parets de Sant Jeroni i de Diables i més enllà, tots els pobles del Bergada i del Bages, amb tot el curs del riu Llobregat. A llevant Sant Llorenç de Munt, Montseny, el Corredor, el Montnegre o el Tibidabo.

CLIMA i VEGETACIÓ
El clima és mediterrani humit. Fred al hivern i amb dies de boira i forta calor a l’estiu. La vegetació també és mediterrània. Als mesos d’hivern, alguna esporàdica vegada sol nevar, però es neu que dura hores. Alta humitat i possibilitat de vent a les parts altes.

EQUIPAMENT
L' excursió no presenta cap dificultat, tot i això cal dur motxilla, gorra. pals, o barret, ulleres, crema i roba protectora del vent i la humitat. Cal dur calçat de tresc i sobretot aigua.ES recomana dur telèfon, prismàtics i  màquina fotogràfica.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Monistrol de Montserrat 

Barcelona a 1 de juny de 2013



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada