30 de novembre del 2014

TURÓ D'EN SEGARRA (326,1 M), Des de la Plaça Karl Marx



La Caterina amb el Turó d'en Segarra al fons

CIM: Turó d' en Segarra (326,1 m) des de la Plaça Karl Marx.
VÈRTEX GEODÈSIC: 289123028 
COMARCA: Barcelonès i Vallès Occidental
HORARI: 1h (35 min + 25 min) A peu des de la Plaça afeixi 7 o 8 minuts.
DESNIVELL: 211,2 m
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFIA: Collserola (Ed. Alpina)


RESUM
Aquest cim es troba situat a la serra de Collserola, El turó separa les comarques del Barcelonès amb la del Vallès occidental. Les aigües meridionals i de llevant marxen cap a les clavegueres de Barcelona mitjançant els torrents d’en Duran i de Fontana respectivament i les de nord i ponent, ho fan al Besos, per la Riera de Sant Cugat i els torrents de Can Güell i Valldaura.
L’excursió és curta, senzilla i fàcil i es desenvolupa dins del Parc Natural de Collserola, en un terreny de llicorelles (pissarres), datades del paleozoic i formades per sediments que recobreixen algunes antigues roques eruptives que hi ha per tota la serralada.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir des de la mateixa ciutat de Barcelona a la Carretera alta de Roquetes. Ho farem pel lateral de la Ronda de Dalt, direcció Llobregat. Si venim per dins de la Ronda haurem de eixir per la sortida 3 i després de la Plaça Karl Marx, seguirem pel lateral deixant a la dreta el primer carrer que és diu Camí de Sant Llàtzer i prendrem el segon carrer, també de mà dreta, que es diu Carretera Alta de les Roquetes.
Aquesta carretera, només entrar-hi fa un revolt a la dreta, deixa el carrer de Sant Llàtzer també a ma dreta, deixa un ample camí barrat per una tanca a ma esquerra i, tot seguit, ve un altre revolt a la dreta, des d’on surt un corriol que s’enfila a l’esquerra, just passat un guarda-rail o barrera de seguretat de la carretera. Per aparcar ho podem fer al carrer de Sant Llàtzer o a la mateixa carretera Alta de Roquetes. En total uns 400 metres de carrer/carretera des de el lateral de la Ronda

ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Amb metro arribar-nos-hi prenen la Línia 3 (verda) i baixant a l’estació de Canyelles o Valldaura.
Amb bus tenim que passen pel lateral de la Ronda les línies 27, 47, 71 i 082 fins la Plaça Karl Max.

RECORREGUT
En resum, seguirem direcció nord el llom d’una carena que puja entre els torrents de Can Santgenís i el de Valent, per arribar, creuant diverses línies elèctriques, al Turó d’en Segarra.
Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:

0 min: Corriol a peu de carretera. (125 m) Com a referència per prendre aquest corriol que es troba a l’esquerra de la carretera venint de la Ronda, tenim la torrentera de Can Santgenís que just acabem de passar per damunt, una pintura blava i un pal de fusta. Seguirem el corriol que, en pujada, va de flanc per la muntanya, deixant l’esmentat torrent a la nostre esquerra. Terreny sense arbres amb sagetes de pintura blava i direcció NNE. El corriol s’enfila fins la carena, on hi ha un trencant.
10 min: Trencant (170 m) Deixem un camí que marxa planer cap a l’esquerra i per on segueixen les marques blaves i també en deixem un altre, a la nostre dreta, que baixa. Seguim pujant per carena, ara per un camí més ample, sense marques de pintura i deixant al costat d’uns pins un corriol secundari i planer que marxa a la nostre dreta. Pugem fins un nou trencant.
15 min: Nou trencant. (225 m) Deixem un camí a l’esquerra que marxa planer i un altre a la dreta que puja lleugerament. Seguim de front en pujada decidida direcció a una torre elèctrica, passem quatre pins i la torre elèctrica que deixem a l’esquerra, i més amunt enllacem amb un altre camí que puja de la nostre esquerra (compte no errar el camí a l’hora de baixar per aquest indret)
20 min: Enllaç amb un corriol que puja de la nostre esquerra. (260 m.) Seguim pujant per carena, direcció a una nova torre elèctrica, per terreny sense gaire arbrat.
23 min: Gran torre elèctrica. (270 m.) La deixem a la dreta i, tot seguit, en deixem un altre de més petita a l’esquerra. Seguim de front i en forta pujada, cap a un altre torre elèctrica que es troba a 20 metres del cim. Passem aquesta torre elèctrica i ja som al turó.
35 min: Turó d’en Segarra (326,1 m) Cim ample, planer i ocupat per una alta torre de comunicacions i la seva edificació corresponent. L’acompanyen un munt de fils elèctrics.
Baixada desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

PUNTS D’INTERÉS
Des del cim podem veure a llevant tota la plana final del Besòs, amb viles com les de Sta. Coloma i part de Barcelona i la serralada llevantina de Collserola. Al sud, tenim Barcelona, Montjuïc, part del Baix Llobregat i la mediterrània, mentre que a ponent tenim el turó d’en Segarra, que ens tapa la vista sobre la resta dels cims de la serralada. Al nord tenim totes les viles i comunicacions del Vallès, amb serralades com Montserrat, Cingles de Gallifa i de Bertí, Sant Llorenç i el Montseny.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani, molt influenciat per la marinada i força temperat. Terreny humit on no hi sol glaçar mai i amb forta xafogor a l’estiu. La vegetació també és típica de la mediterrània amb abundor de pi i alzines.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba protectora del vent. Al hivern cal dur roba d'abric. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar, uns prismàtics i aigua.

Barcelona 20 de novembre de 2014.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada