6 de gener del 2015

TURÓ D'EN FOTJÀ (349,5m) des de Llars Mudet




CIM: Turó d’en Fotjà: 349,5 m
COMARCA: Barcelonès
HORARI: 1h 15 min: (45 min + 30 min)
DESNIVELL: 190 m o 230 m  Si es des de els Llars Mundet
DIFICULTAT: fàcil
CARTOGRAFIA: Collcerola 1:20.000 (Ed Alpina)

RESUM
Aquest cim es troba situat a la serra de Collserola, separant les comarques del Barcelonès amb les del Vallès occidental, a llevant del Tibidabo i entre els cims de Valldaura i el Turó d’en Gras, un pèl a ponent del Forat del Vent. Per la seva banda nord es desprèn una petita serralada anomenada d’en Ferrer, que marxa cap a Cerdanyola. No s’ha de confondre el Turó amb la serra d’en Fotjà, que es troba més a ponent i despenjant-se cap al nord des prop del Portell de Valldaura. Les aigües meridionals marxen cap a les clavegueres de Barcelona mitjançant el torrent de Fontana i la resta al riu Ripoll per la riera de Sant Cugat, fent-ho per llevant pel torrent de Sant Iscle i per ponent pel d’en Fotjà.
L’excursió és curta, senzilla i fàcil, per dins del Parc Natural de Collserola i per un terreny de llicorelles (pissarres) formades per sediments que recobreixen algunes antigues roques eruptives que hi ha per tota la serralada. Terreny de matolls i uns quant pins a les parts altes.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir des de la mateixa ciutat de Barcelona al Velòdrom d’Horta. Ho farem pel lateral de la Ronda de Dalt, direcció Llobregat. Si venim per dins de la Ronda haurem de eixir per la sortida 3 i després de la Plaça Karl Max, seguirem pel lateral fins que trobarem una indicació de Velòdrom. Aquí pujarem pel carrer Germans Desvalls fins al seu final, on una cadena barra el pas i a ma dreta tenim una gran edificació corresponen a un centre formatiu. Uns 300 metres abans de la cadena, a ma esquerra, deixarem el parc del Laberint i 100 metres abans, a ma dreta, el carrer de Mura, lloc on podrem aparcar fàcilment, si prop de la cadena no hi trobem espai.

ACCÉS AMB TRANSPORRT PÚBLIC
Amb metro també podem arribar-nos-hi prenen la Línea 3 (verda) i baixant a l’estació de Llars Mundet. D’aquí desplaçar-se fins el velòdrom i carrer Germans Desvalls amunt. També els busos Línies: 27, 60, 73, 76 i B19 passant per aquest lateral de la Ronda de Dalt.

RECORREGUT
En resum, seguirem el torrent de Fontana fins la font de Can Gras o de la Marquesa. D’aquí ens enfilarem a una carena que hi ha a llevant de la font i que ens durà fins la carretera de Cerdanyola, la BV-1415, ja a tocar de la carena. Seguirem aquesta carena direcció llevant, per la banda nord de la muntanya, fins el cim.

Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:
0 min.: Cadena. (160 m) La travessem i per camí ample i pedregós seguim direcció NO. en lleugera pujada. Seguim el GR., deixem un replà a la nostre esquerra amb un xaragall que baixa fent drecera del camí del Fortí. Terreny descobert, amb vegetació mediterrània.
10 min: Trencant i petit indicador a la dreta (220 m) Deixem el G.R. que marxa per un corriol que hi ha planer a la nostre esquerra. Seguim l’ample camí que marxa de front, planer, amb el torrent de Fontana a la dreta i seguin una petita línia elèctrica.
15 min: Torrent de Fontana. (225 m.) En aquest indret està cobert de vegetació. Nosaltres el travessem i just fer-ho, deixem un corriol a la dreta, per seguir-ne un altre cap a l’esquerra que s’endinsa per la vall del torrent, que ara resta a la nostre esquerra. Seguim planers unes pintures amb sageta blanca enquadrada en verd.
20 min: Font de Can Gras i mina de la Marquesa. (260 m) Bonic indret cobert d’arbres i amb bancs i taules de fusta. A l’esquerra de la font hi ha un parell de corriols que s’enfilen cap al Portell de Valldaura. Nosaltres en seguim un altre que surt cap a la dreta de la font i que fa un flanc per la banda sud de la muntanya per tal de situar-nos en una carena que seguirem direcció nord en pujada més decidida. A la font hem deixat la línia elèctrica. Més amunt, passem per uns pins que deixem a la nostre dreta, un corriol que també puja de la mateixa mà (compte a la tornada), travessem un petit bosquet i arribem al km. 8 de la carretera de Cerdanyola.
30 min: Carretera de Cerdanyola. (315 m) La travessem i per una pista entre dos edificacions anem en 100 metres a parar a un altre pista travessera més ample. Aquí trobem indicadors. Nosaltres seguim aquesta pista cap a la dreta fins un nou trencant, on veurem un pal indicador i un restaurant a la nostre esquerra.
35 min: Pal indicador (325 m) A banda de dir-nos la direcció a Torre Baró i Can Ferrer pel passeig de les Aigües, ens dóna també, cap a la nostre esquerra, la direcció al Turó d’en Fotja. Seguim cap a l’esquerra, passem el restaurant, trobem una cadena de ferro on s’acaba la pista i just superar la barrera, entrem en un camí que, planer, volta de flanc per la banda nord de la muntanya. Anem entre bosc de pi i alzina.
40 min: Trencant (325 m) Arribem a un indret en que el camí fa un revolt a l’esquerra per començar a fer baixada. Aquí trobem un pal de fusta, també a la nostre esquerra, que ja ha perdut la indicació que donava. Uns 5 metres abans del pal, a ma dreta, veurem un petit corriol molt emboscat que s’enfila direcció sud cap al cim. Seguim en pujada aquest corriol, gaire bé ajupits per l’espessa vegetació, passem una mena de fita de terme i arribem al turó. 
45 min: Turó d’en Fotjà. (349,5 m) Un pal, també sense indicacions, però amb senyal de vedat de caça, és l’únic estri que hi ha al cim. Sense espai, doncs es troba totalment envoltat de bruc blanc, marfull i arboç, que impedeixen qualsevol vista en cap direcció. 
Baixada desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER LA ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

PUNTS D’INTERÈS
Des del cim no tindrem vistes, però si retornem al Restaurant i ens enfilem cap el passeig de les Aigües, direcció Torre Baró, tindrem grans vistes sobre el Barcelonès i la mediterrània.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani, molt influenciat per la marinada i força temperat. Terreny humit on no hi sol glaçar mai i amb forta xafogor a l’estiu. La vegetació també és típica de la mediterrània amb abundor de pi, arboç i alzines.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l'any. Al hivern cal dur roba d'abric. També cal dur preventivament roba protectora del vent en tota època. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar, uns llargavistes i aigua. 

ON ESMORZAR / DINAR
El Restaurant Asador Casa Juaco sota mateix del CIM. es pot tan fer dinar de Menú (dies laborables), con esmorzars de forquilla (plats variats i vegudes 9€) i dinar de carta


PLANELL SITUACIÓ CIM



Barcelona 3 de gener de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada